Tips för att lyckas inom journalistik och programledarskap

Är man intresserad av att bli en duktig journalist eller programledare finns det några tips och knep som kan vara nyttiga att känna till. Jag som haft många tankar, drömmar och funderingar kring dessa två yrken har därför valt att dela med mig av det jag lärt mig från mina egna erfarenheter. Vilket kan vara bra att ha i åtanke om man vill testa på dessa i framtiden eller redan nu.

Tips för hur man blir en bra programledare

Yrket som programledare är väldigt individuellt och beror egentligen på hur mycket erfarenhet man har samt vad för typ av program man vill leda. Ett tips för den som vill bli mer bekväm inför yrket är att börja spela in videos eller hitta på egna tv-program som man lägger upp på Youtube och andra liknande webbsidor. En programledare måste vara duktig på att prata och ha vana inför att synas framför kameran. Därför är det en god idé att börja tidigt med att bli bekant med dessa redskap, även fast man lär sig mer om detta när man väl utbildar sig.

Tips för hur man blir en duktig journalist

Journalisten har flera olika inriktningar, både när det kommer till vad för typ av journalist man vill vara; tidningsskribent, tv-journalist, webbredaktör, etcetera. Men också inom vilket område man föredrar att skriva mest om, det kan vara allt från miljö, politik, samhälle till mode och skvallerblaskor.

Oavsett vad man väljer för inriktning kommer man alltid behöva skriva. Därför är det viktigt och bra om man börjar testa på att skriva olika texter som är informativa och källkritiska. Artiklar, insändare, krönikor. Allt är bra att börja bekanta sig med. Därefter är det viktigt att hitta kontakter som kan hjälpa en komma in i branschen. Oftast gör man detta i samband med praktiken som ges under journalistikutbildningen.