Fotografens grundregel – Det gyllene snittet

För alla er som har drömmen om att bli fotografer men kanske inte gått en utbildning eller vill börja amatörfotografera för skojs skull, så finns det några bra saker man bör veta om. Ofta har man en helhetsbild redan klar i huvudet innan man färdigställt fotografiet, man kanske vet exakt vilken bildkomposition man vill använda sig av och vad för känslor man vill att fotot ska förmedla till åskådaren. Det enda problemet kan vara att veta hur man väljer rätt perspektiv för att kunna föra detta vidare, framförallt när man måste ta hänsyn till olika motiv.

Därför har jag valt att gå igenom två vanliga fotoperspektiv som kan vara en hjälp på traven och som du kan dra stor nytta av inför framtiden.

Gyllene snittet

När det kommer till foto överhuvudtaget brukar man prata om det gyllene snittet, därför är det mycket viktigt att man redan tidigt börjar bekanta sig vid detta perspektiv, då detta är vanligt, framförallt vid fotografier av porträtt. Med hjälp av detta perspektiv skapas en intensiv känsla hos själva motivet, vilket gör att det är där betraktaren kommer att sätta fokus.

Det gyllene snittet innebär helt enkelt att man delar in fotot i 9 olika delar där de vertikala och horisontella linjerna längst ut “går igenom” själva motivet, med en mittpunkt där man vill att ögat ska landa först.

Tips: ska man fotografera ett porträtt av en människa eller ett djur är det bra om man är i samma höjd som den andre rakt framifrån. Detta skapar ofta en djup bild.

Få motivet att se längre ut än vad det är

Om du vill att ett motiv ska se längre ut än det är, är det bästa knepet att stå nära motivet samtidigt som du riktar kameran uppåt. Detta skapar en känsla av längd i fotot. Vilket är mycket vanligt när man fotograferar höga byggnader eller vill att en människa ska se längre ut än vad denne är.