Arbeta som journalist

Journalistik är ett yrke som jag var inne på under väldigt många år, det var bland annat där jag såg att jag hade potential till att utvecklas och blir något bra inom mediebranschen. Mitt intresse för samhället, politik och olika orättvisor var starkt när jag var ung. Inte minst när jag jobbade som fotografassistent för en journalist och fick se en hel del, men detta var många år sedan nu.

Jag har dock full förståelse för alla som delar den drömmen idag. Journalistyrke är verkligen viktigt. Det är på så sätt man får reda på den fula verklighet som vi lever i, då journalisten ser och förmedlar det som andra människor inte har möjligheten att se med egna ögon. Det är ett perfekt yrke för både den som gillar att synas och tala i tv samtidigt som det passar den som har ögat för skrivandet och vet hur man slår huvudet på spiken.

Men branschen är tuff och idag räknas det finnas fler färdigutbildade journalister än vad det finns jobb. Detta tyder dock aldrig på att det är omöjligt att lyckas inom yrket, för det är det inte. Det gäller bara att man är villig att jobba hårdare för sina drömmar.

Dessutom har flertal olika journalister valt att arbeta som frilansare, vilket också kan vara väldigt attraktivt för flera olika företag ute på marknaden. Som frilansjournalist är man fri att kunna ta sig var som helst i världen och agera reporter där det behövs som mest. Det gäller bara att man är bra på att skapa ett slags nätverk om man ska kunna livnära sig på att vara frilans.

Det kräver energi och tid för de människor som väljer att gå denna väg i sin yrkesinriktning, men många, likt jag själv, upplever att det är värt det för då lever man sin dröm. Så låt inte ord som “hög konkurrens” skrämma dig från att bli den du önskar att vara.