bildrulle.nu

Dag Vag och Ebba Grön på Safiren 20/10 1980


Småbilder Bildspel Manuellt

Safiren hette danspalatset i Folkets Hus i Katrineholm och det kanske det fortfarande gör vad vet jag. Lokalen var rektangulär med en scen i ena änden stor nog för ett dansband. Alla rockband brukade som regel spela i andra änden för att få bättre plats med alla grejor. I mitten fanns ett nedsänkt dansgolv och bakom bortre änden där rockbanden brukade spela fanns en kiosk där man kunde köpa läsk och negerbollar. Runt dansgolvet fanns ett staket för att berusade personer inte skulle trilla ned under dansbandskvällarna. Min allra första konsert var med Rockfolket när jag var 12-13 år på just Safiren. "Här vare livat här vare glatt, här vare bira i morsans patt!" gastade Burken.

Denna kväll var det dock dags för Dag Vag och Ebba Grön som åkte riket runt på en gemensam turné. De verkade ha otroligt roligt dessa Stockholmsgrabbar och vi pogade som tokiga till låtar som "Staten och kapitalet", "Per i Hagen" och "Fattiga & rika". Svetten lackade och vi insåg kollektivt att vi blivit lurade på något sätt av staten, vuxenvärlden eller någon annan osynlig makt. Hur sant detta nu är och var eller inte så ska jag villigt erkänna att denna svart-vita bild av verkligheten var otroligt attraktiv i sin enkelhet. Som trött 40 årig gubbe kan jag verkligen sakna detta. En nyanserad bild av verkligheten blir lätt till en jämntjock grå och passiviserande massa över ens sinnen. Leve ungdomens förenklingar och drömmar!!

Denna konsert försökte jag använda blixt för sista gången på en rockkonsert. Jag hade fått låna en hållare till engångsblixtar som via en adapter kunde sättas ovanpå kameran. Blixtarna lyste upp ordentligt med ett starkt och vitt sken utan några moderniteter som ljusmätare eller annan återkoppling till kameran. För varje bild var jag tvungen att vänta lite så att den förbrukade blixten svalnade innan jag kunde pilla ut den och sätta i en ny. Jag gav upp efter en stund och tog aldrig mer med mig en blixt på konsert!

Fler Katneholms konserter med Dag Vag som jag plåtade:

Blixthalka och Dag Vag 5/2 1980

Fler Katneholms konserter med Ebba Grön som jag plåtade:

Raketerna och Ebba Grön mars 1981

Dag Vag och Ebba Grön har egna webbsidor.
Thåström har ett Ebba forum på sin sida.

Jocke.


joakim@bildrulle.nu (c) Crappy Design Inc (tm)